keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Geenitestin tulokset

Loistava fiilis jo muutenkin huomenna alkavan juhannuksen myötä, mutta tänään putosi postilaatikosta vielä niin huippuja uutisia. Shokin geenitestin tulokset tulivat. Shokkia on kyselty jalostukseen ja tästä syystä sekä minä että kiinnostuneet halusimme tehdä sille geenitestit. Varsinkin näköjään Suomen rajojen ulkopuolella Keski- ja Etelä-Euroopassa testataan kuuleman mukaan koiria paljon enemmän kuin Suomessa. Mutta tärkeimpään eli tuloksiin. Shokki on kaikkien testattujen osalta täysin terve!! WoopWoop!!


Shokilta testattiin seuraavat;

  •  CEA (Collie Eye Anomaly) joka on colliesukuisten silmäsairauksista tunnetuin. Sairaus on perinnöllinen ja siitä on olemassa kolme eri vaikeusastetta
  • DM (Degeneratiivinen myelopatia) on perinnöllinen selkäytimen rappeumasairaus, joka johtaa takapään heikkouteen ja lopulta halvausoireisiin vanhemmalla iällä
  • MDR1 lääkeyliaineherkkyys
Shokin tulokset
  • CEA vapaa " The examined animal is homozygous for the wildtype-allele. It does not carry the causative for CEA in the NHEJ1-gene
  • DM vapaa "The examined animal is homozygous for the wildtype-allele. It does not carry the high-risk factor for DM in exon 2 of the SOD1-gene.
  • MDR 1 (+/-) terve, mutta itse kantaja " The examined animal is heterozygous for the causative mutation for MDR in the ABCB1-gene

Tuo MDR1 kantaja ei tule ikinä millään tavoin häiritsemään Shokin elämää, sillä itse ei ole MDR1 altis vaan vain kantajana. Tämä vaikuttaa ainoastaan jalostuskäyttöön. Itse ainakin suosittelisin nartun olevan MDR vapaa, mutta kyllähän sitä jalostetaan paljon ilman minkäänlaisia geenitestejä. Onneksi kyse kuitenkin vain lääkeyliherkkyydestä, joka ei koiran elämää häiritse millään tavoin, eikä minkäänlaisesta sairaudesta. Mun ei näitä onneksi koskaan tarvitse miettiä, sillä en ole enkä varmasti koskaan tule olemaan kasvattaja. Itse olen vain tyytyväinen terveestä koirastani.

Sitten itse siihen testaukseen. Moni onkin jo kysellyt kuinka ja missä geenitestit tein. Geenitestit voi tehdä eläinlääkärin kautta, joka kuitenkin on ilmeisesti melkoisen paljon kalliimpaa kuin tekemällä itse. Tähän en osaa sanoa sillä en kysynyt edes eläinlääkäreiden hintoja. Itse testasin Laboklinin kautta, toinen vaihtoehto olisi ollut Vetscien. Laboklinilla on toimipiste Suomessa, joten pidin helpompana, mutta tuo Vetscien olisi voinut olla vielä edullisempi. 



Tilasin Laboklinin nettisivujen kautta näytteenottoon varten tarvittavat välineet. Pakkaus tuli parissa päivässä postitse kotiin sisältäen palautuskuoren. Täytin lomakkeen tarvittavat tiedot, menin eläinlääkärille todentamaan koiran sirusta sekä eläinlääkärin läsnäollessa otin solunäytteen koiran poskesta kahteen vanupuikkoon. Kävimme samalla rokotuskäynnillä, joten meiltä ei veloitettu sirun lukemisesta ja koiran oikeaksi todentamisesta mitään. Muita valmisteluja näytteenottoa varten ei tarvita, paitsi koiran täytyy olla syömättä vähintään kaksi tuntia ennen näytteenottoa. Vanupuikot lähti Saksaan ja vastauksen sain reilussa viikossa. Melko nopeata toimintaa etten sanoisi. 

Tarkkaa testauksen hintaa en muista, sillä en ole saanut laskua vielä, mutta jokainen testi oli muistaakseni noin 60-80 euroa, joten alle 200 eurolla varmastikin selviän. Kuten sanoin me emme maksaneet eläinlääkärikäynnistä mitään, mutta muut eläinlääkärit voivat näyttenotosta veloittaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti